Menü Bezárás

Felnőttek képzési lehetőségei

Szakmai oktatás és szakmai képzés

Szakmajegyzéken szereplő szakmák elsajátítására a szakképző intézményekben szakmai oktatás (rugalmasan szervezett, 2-3 éves vagy rövidebb képzések) keretében van lehetőség. A szakmai oktatást akkreditált vizsgaközpontban teljesítendő szakmai vizsga zárja. A technikusi oklevél és a szakmai bizonyítvány államilag elismert szakképzettséget tanúsít.

A képzési struktúra másik halmazát a szakképző intézmények vagy felnőttképzők által is megszervezhető szakmai képzés keretében megszerezhető szakképesítések alkotják. A szakmai képzés eredményes elvégzéséről a képzésben résztvevő tanúsítványt szerez, amely előfeltétele a képzőtől független, akkreditált vizsgaközpontban teljesíthető képesítő vizsgának. A képesítő vizsga sikeres teljesítése esetén a vizsgázó államilag elismert, szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt szerez.

Milyen szakmai oktatásba kapcsolódhat be felnőttként?

 • Alapfokú végzettséggel
  • technikum közismeretet is magában foglaló képzése (felnőttképzési- vagy – 25 éves korig – tanulói jogviszony létesíthető)
  • szakképző iskola közismeretet is magában foglaló képzése (25 éves korig tanulói jogviszony létesíthető)
  • szakképző iskola kizárólag szakmai vizsgára felkészítő (közismeret nélküli) képzése (felnőttképzési jogviszonyban)
 • Szakmával, szakképesítéssel rendelkezik érettségi nélkül
  • a szakképző iskola kizárólag szakmai vizsgára felkészítő (közismeret nélküli) képzése (felnőttképzési- vagy  – 25 éves korig – tanulói jogviszony létesíthető)
 • Érettségi végzettséggel
  • technikum vagy szakképző iskola kizárólag szakmai vizsgára felkészítő (közismeret nélküli) képzése (felnőttképzési- vagy – 25 éves korig – tanulói jogviszony létesíthető)

Figyelem!

A képzések mindig a tanév elején szeptemberben indulnak, de meghirdetett képzésre folyamatosan lehet jelentkezni. Az államilag finanszírozott, ingyenes helyeket a jelentkezések sorrendjében töltjük fel.

Technikumi képzések érettségivel rendelkezőknek

Szakgimnáziumi képzések érettségivel rendelkezőknek

Szakképző iskolai képzések

A képzések időtartama rövidített (13 hónap). A belépés feltétele befejezett 10. osztály. Közismereti oktatás nincs.