Menü Bezárás

Erasmus+

SZAKMAI MEGÚJULÁS A NYITOTT AJTÓ BAPTISTA SZAKKÉPZŐBEN

Az Európai Unió támogatásával a Tempus Közalapítvány közreműködésével a Nyitott Ajtó Baptista Szakképző Iskola, Középiskola, Általános Iskola, Óvoda, Szakiskola és Kollégium támogatásban részesült a „Szakmai megújulás a Nyitott Ajtó Baptista Szakképzőben „ című projekt (2022-1-HU01-KA122-VET-000076193)  megvalósítására. 

A program 2023. április 16-22 között valósult meg. A projekt céljai, hogy az egészséges mediterrán étrend helyben történő megismerése és a szakképzési rendszer tanulmányozása, az iskolai lemorzsolódás helyi kezelése voltak. 

A fenti célokon túl igen sok és hasznos információt kaptunk a fenntarthatóságról, a 0. km-es elvről, a környezettudatosságról, a családi vállalkozások fenntartásáról és működtetéséről, az ehhez kapcsolódó menedzsmenti feladatokról, tevékenységekről is.

Néhány fotó az Olaszországban a Fruili régióban töltött egy hét élményeiből — a szakképző iskola tanulói

A helyi programokat a Marco Polo GEIE szervezte. Minden program rendkívüli és érdekes volt, de egy szakképző iskola számára a legtöbb információt egy másik szakképző iskola meglátogatása nyújtotta a kiutazó oktatóknak. Ez az iskola a ISTITUTO ALBERGHIERO PROFESSIONALE IAL DI MUGGIA volt.  Ebben az iskolában az „ÉTEL ÉS BOR Gasztronómiai ÉS SZÁLLODAI SZOLGÁLTATÁSI SZOLGÁLTATÁSOK” szakirányú szakmai képzésre szakosodnak a diákok, ahol a hallgatók speciális műszaki, gazdasági és szabályozási ismereteket szereznek az élelmiszer- és borágazat, valamint a szállodai vendéglátás területén. 

Az iskola szakmai vezetője

Részletes beszámolt az iskola facebook oldalán az alábbi linkeken lehet olvasni. https://www.facebook.com/profile.php?id=100063505542609 – az április 17-22. közötti időszakban. 

A teljes cikk itt elérhető: https://minap.hu/cikk/szakmai-megujulas-nyitott-ajto-baptista-szakkepzoben


Az Európai Unió finanszírozásával valósul meg az iskolánkban a „Szakmai megújulás a Nyitott Ajtó Baptista Szakképzőben” című és a 2022-1-HU01-KA122-VET-000076193 azonosítóval rendelkező projekt.

A projekt céljai:

  1. Pedagógusok (oktatók) motivációjának, elköteleződésének és szakmai módszertani kultúrájának erősítése, bővítése
  2. A megismert cégek/szolgáltatók működésével friss információkat tudjunk átadni tanulóink számára, hogyan lehet sikeresen működtetni, elindítani vállalkozásokat a turizmus-vendéglátás területén
  3. Tanulóink szociális és érzelmi intelligenciájának fejlesztése, sikerélmény biztosítása

A célok eléréséhez kapcsolódó szakmai program:

2023. április 16-22 között Gradoban és annak környékén a – Friuli-Venezia-Giulia és Veneto régióban – olyan témákat fogunk érinteni, amelyek arra szolgálnak, hogy a résztvevők megismerjék a térségben termesztett és az olasz konyhában felhasznált élelmiszer-alapanyagokat, a szakmai hozzáértést, a kézműves és családi vállalkozások evolúcióját, fejlődését és növekedését, az életstílust, a mediterrán diétát, a fogyasztott ételek idényjellegét, valamint a tradicionális és a helyi ételeket. Ezek az aspektusok hozzásegítenek ahhoz, hogy megértsük és elsajátítsuk az Olaszország és Magyaroszág közti különbségeket és hasonlóságokat. Ez az ismeret az oktatóknak nem csak a személyes képzettség szempontjából hasznos, de nagyon fontos tapasztalást jelent a későbbiekre, a 112+2 napos programban résztvevő gyakornokok támogatása és felkészítő látogatása alatt.

A szakmai programot a Marco Polo G.E.I.E. szervezettel valósítjuk meg. A Marco Polo G.E.I.E  az Európai Unió jogi személye, amely az Európai Gazdasági Közösség Bizottságának szabályozása által, a EGK-Szerződés 235-ös cikkelye alapján jött létre (ez ma az EK-szerződés 308-as cikkelye). A Marco Polo G.E.I.E. megszületését 2006. május 13-án a 2006-106513-IT-es dokumentummal pubblikálták az Európai Unió hivatalos közlönyében. 2) a “Marco Polo” európai csoport célja – Tagjai tevékenységének segítése és fejlesztése az eredményeik javítása és növelése céljából – A gazdasági, szociális, kultúrális és tudományos integráció segítése az Európai Unión belül és kívül egyaránt. A gazdasági, szociális és munkaerőpiac fejlesztése különböző nemzetiségű emberek, tőke, egyéni vállalkozások, szabadúszók, különböző jogi formájú autonóm intézmények, egyesületek, közintézmények aggregációja által. – Tagjai tevékenységének segítése, fejlesztése, megkönnyítése. Mindezek célja a tevékenységek eredményének javítása, valamint a források, tevékenységek és tapasztalok közös felhasználása által egy új gazdasági tevékenység elindítása. – Az európai partnerek közötti kapcsolatok ösztönzése és létrehozása. – Az Európai Unión belül és azon kívül egy globális és közös kép megalkotása. A Marco Polo fejleszti és koordinálja a Tagok és Partnerek különböző kompetenciáját és szaktudását. Tevékenységének célja, hogy az élelmiszeripar, a borgasztronómia, a turizmus és a wellness szektorokat fejlessze és népszerűsítse. Együttműködve a Munkatanácsadó Irodával, a Marco Polo a a következő szolgáltatásokat nyújtja: • Külföldön és különösen Olaszországban végzett szakosodást segítő gyakorlatok • Munkaerőközvetítés • Személyzet keresése és kiválasztása • Szakmai képzés és átképzés • Vállalati és munkaügyi szerződési jog BORGASZTRONÓMIA ÉS TURIZMUS PROMÓCIÓJA: A Marco Polo a Tagjai és Partnerei tevékenységét népszerűsíti különböző lehetőségek kihasználásával és a kompetenciák összegyúrásával. Mindennek célja az élelmiszeripar, a borgasztronómia, a turizmus és a wellness szektor promóciója. KÉPZÉS: A Marco Polo értelmezi és válaszol a multikultúrális és multietnikus társadalom változásainak igényeire. A Tagokon és Partnereken keresztül a következő tevékenységeket indítja el: • képzés külföldön • képzés Olaszországban • e-learning a Learning Management System személyreszabott felületén keresztül • intenzív szakosodási kurzusok SZOCIÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS: A Marco Polo mindig odafigyel a kevésbé szerencsés emberekre és fiatalokra: • képzési tevékenység (szakmai gyakorlatok szervezése is) • oktatási szolgáltatások; • különböző tevékenységek végzése (mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi, szolgáltatásipari), amelyek célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiaci elhelyezkedését a WHO által 1999-ben kiadott International Classification of Functioning, disability and health (ICF) minősítés alapján. A G.E.I.E. az alapítóktól és a tagoktól különálló jogi személy: 1. Saját ügyvezető igazgatója van (aki a harmadik felek felé képviseli a csoportot). 2. Jogilag képes szerződéseket kötni az Európai Bizottsággal finanszírozások elnyerése céljából. 3. Pozitívan tekintenek rá az Európai Közösségben, mert a G.E.I.E. olyan Határonátívelő Közösség jogával rendelkező jogi személy, amely ösztönöz és megvalósít európai partnerek közötti kapcsolatokat (az Európai Közösség elsődleges célját valósítja meg ezáltal).

A leírás megtekinthető pdf formátumban is ide kattintva!