A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.
Kód | Ágazat | Szakma | Felvételi követelmények |
006 | Turizmus – vendéglátás | Pincér – vendégtéri szakember | Felvétel a tanulmányi eredmények alapján. Pályaalkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges. A felvételi eljárás részét képezi a fizikai alkalmassági felmérés és a felvételi elbeszélgetés. |
Középfokú felvételi eljárás rendje
A tanulmányi területekre benyújtott felvételi kérelmek rangsorolásának szempontjai:
A felvételi folyamat során szerezhető pontok a következő mértékben befolyásolják a felvételi eredményét. Az intézmény a felvételi kérelmekről a tanulmányi eredmények és a pályaalkalmassági kompetencia pontszámai, valamint a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat eredménye alapján dönt.
Pincér- vendégtéri szakember (0006-os tagozatkód)
A. Hozott pontok számítása Tantárgy | 7. év vége | 8. félévi eredmény | Összesen max. |
magyar nyelv és irodalom | 5 | 5 | 10 |
történelem | 5 | 5 | 10 |
matematika | 5 | 5 | 10 |
idegen nyelv | 5 | 5 | 10 |
Összesen az általános iskolai eredmények alapján elérhető maximális pontszám | 40 | ||
B. Pályaalkalmassági kompetencia | 60 | ||
Írásbeli feladatlap | 30 | ||
Szóbeli elbeszélgetés | 30 | ||
Összesen elérhető maximális felvételi pontszám | 100 | ||
C. Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat | alkalmas vagy nem alkalmas minősítéssel |
Azon tanulók esetében, akik a 8. évfolyamon félévkor elégtelen osztályzattal rendelkeznek, az iskola dönthet úgy is, hogy felvételi kérelmük elutasításra kerül, vagy a pontszámuktól függetlenül a rangsor végére kerülnek. A döntést – a jelentkezők számának figyelembevételével – az igazgató hozza meg.