A sütőipari és gyorspékségi munkás a pékségekben tésztát feldolgoz, keleszt, süt, készterméket kezel és csomagol. A különböző termékcsoportok tésztáit az üzemi előírásoknak megfelelő tömegekre osztja, és a termékekre jellemző alakítási műveleteket végez. Kezeli a tészta felületét, a tésztát keleszti, és az üzemi utasításoknak megfelelő feltételek beállításával megsüti.
A készterméket felelősséggel kezeli, ha szükséges, csomagolja, és a vevő számára jelöléssel látja el. Munkája során betartja a vonatkozó technológiai és minőségbiztosítási előírásokat. Munkáját sütőipari gépek, berendezések és eszközök segítik, melyeket szakszerűen kezel. Felelős a technológiai, higiénia, munkavédelmi és egyéb vonatkozó jogszabályi követelmények betartásáért
Középfokú felvételi eljárás rendje
A tanulmányi területekre benyújtott felvételi kérelmek rangsorolásának szempontjai:
A felvételi folyamat során szerezhető pontok a következő mértékben befolyásolják a felvételi eredményét. Az intézmény a felvételi kérelmekről a tanulmányi eredmények és a pályaalkalmassági kompetencia pontszámai, valamint a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat eredménye alapján dönt.
Sütőipari és gyorspékségi munkás (0010-es tagozatkód)
A. Hozott pontok számítása Tantárgy | 7. év vége | 8. félévi eredmény | Összesen max. |
magyar nyelv és irodalom | 5 | 5 | 10 |
történelem | 5 | 5 | 10 |
matematika | 5 | 5 | 10 |
idegen nyelv | 5 | 5 | 10 |
Összesen az általános iskolai eredmények alapján elérhető maximális pontszám | 40 | ||
B. Pályaalkalmassági kompetencia | 60 | ||
Írásbeli feladatlap | 30 | ||
Szóbeli elbeszélgetés | 30 | ||
Összesen elérhető maximális felvételi pontszám | 100 | ||
C. Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat | alkalmas vagy nem alkalmas minősítéssel |
Azon tanulók esetében, akik a 8. évfolyamon félévkor elégtelen osztályzattal rendelkeznek, az iskola dönthet úgy is, hogy felvételi kérelmük elutasításra kerül, vagy a pontszámuktól függetlenül a rangsor végére kerülnek. A döntést – a jelentkezők számának figyelembevételével – az igazgató hozza meg.