Menü Bezárás

Mit csinál egy sütőipari és gyorspékségi munkás?

A sütőipari és gyorspékségi munkás a pékségekben tésztát feldolgoz, keleszt, süt, készterméket kezel és csomagol. A különböző termékcsoportok tésztáit az üzemi előírásoknak megfelelő tömegekre osztja, és a termékekre jellemző alakítási műveleteket végez. Kezeli a tészta felületét, a tésztát keleszti, és az üzemi utasításoknak megfelelő feltételek beállításával megsüti.

A készterméket felelősséggel kezeli, ha szükséges, csomagolja, és a vevő számára jelöléssel látja el. Munkája során betartja a vonatkozó technológiai és minőségbiztosítási előírásokat. Munkáját sütőipari gépek, berendezések és eszközök segítik, melyeket szakszerűen kezel. Felelős a technológiai, higiénia, munkavédelmi és egyéb vonatkozó jogszabályi követelmények betartásáért

Középfokú felvételi eljárás rendje

A tanulmányi területekre benyújtott felvételi kérelmek rangsorolásának szempontjai:

A felvételi folyamat során szerezhető pontok a következő mértékben befolyásolják a felvételi eredményét. Az intézmény a felvételi kérelmekről a tanulmányi eredmények és a pályaalkalmassági kompetencia pontszámai, valamint a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat eredménye alapján dönt.

Sütőipari és gyorspékségi munkás (0010-es tagozatkód)

A. Hozott pontok számítása Tantárgy7. év vége8. félévi eredményÖsszesen max.
magyar nyelv és irodalom5510
történelem5510
matematika5510
idegen nyelv5510
Összesen az általános iskolai eredmények alapján elérhető maximális pontszám 40
B. Pályaalkalmassági kompetencia60
Írásbeli feladatlap30
Szóbeli elbeszélgetés 30
Összesen elérhető maximális felvételi pontszám 100
C. Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat alkalmas vagy nem alkalmas minősítéssel

Azon tanulók esetében, akik a 8. évfolyamon félévkor elégtelen osztályzattal rendelkeznek, az  iskola dönthet úgy is, hogy felvételi kérelmük elutasításra kerül, vagy a pontszámuktól függetlenül a rangsor végére kerülnek. A döntést – a jelentkezők számának figyelembevételével – az igazgató hozza meg.