Menü Bezárás

MIT CSINÁL EGY SZAKÁCS?

A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Kód ÁgazatSzakmaFelvételi követelmények
007 Turizmus – vendéglátásSzakácsFelvétel a tanulmányi
eredmények alapján.
Pályaalkalmassági
követelményeknek
való megfelelés szükséges.
A felvételi eljárás részét
képezi a fizikai
alkalmassági felmérés
és a felvételi elbeszélgetés.

Középfokú felvételi eljárás rendje

A tanulmányi területekre benyújtott felvételi kérelmek rangsorolásának szempontjai:

A felvételi folyamat során szerezhető pontok a következő mértékben befolyásolják a felvételi eredményét. Az intézmény a felvételi kérelmekről a tanulmányi eredmények és a pályaalkalmassági kompetencia pontszámai, valamint a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat eredménye alapján dönt.

Szakács (0007-es tagozatkód)

A. Hozott pontok számítása Tantárgy7. év vége8. félévi eredményÖsszesen max.
magyar nyelv és irodalom5510
történelem5510
matematika5510
idegen nyelv5510
Összesen az általános iskolai eredmények alapján elérhető maximális pontszám 40
B. Pályaalkalmassági kompetencia60
Írásbeli feladatlap30
Szóbeli elbeszélgetés 30
Összesen elérhető maximális felvételi pontszám 100
C. Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat alkalmas vagy nem alkalmas minősítéssel

Azon tanulók esetében, akik a 8. évfolyamon félévkor elégtelen osztályzattal rendelkeznek, az  iskola dönthet úgy is, hogy felvételi kérelmük elutasításra kerül, vagy a pontszámuktól függetlenül a rangsor végére kerülnek. A döntést – a jelentkezők számának figyelembevételével – az igazgató hozza meg.