Menü Bezárás

MIT CSINÁL EGY SZÁRAZÉPÍTŐ?

A szárazépítő szakember ismeri a szerelt válaszfalak, előtétfalak, aknafalak, függesztett és függesztés nélküli álmennyezetek, fa és fémvázas tetőtérbeépítés és szerelt aljzatok, bontható és nem bontható álpadlók, valamint a fa és fém tartószerkezetek és gépészeti vezetékek (kábel- és légcsatornák) tűzvédelmi burkolatainak kivitelezési technológiáit, azok folyamatának szabályait és az alkalmazandó anyagokat. A szakma speciális eszközeit, kéziszerszámait, kisgépeit biztonsággal kezeli. A tevékenységekhez kapcsolódó speciális munkavédelmi előírásokat betartja. Egyéni és csoportos munkában szárazépítési szerkezeteket szerel, felületképzésük elvégzi. Az elkészült szerkezetet felméri, minőségileg és mennyiségileg ellenőrzi. Szerelt szerkezeti rendszereket javít, szakszerűen bont, hulladékot kezel.

A szárazépítő előregyártott építőelemekből száraztechnológiával, azaz víz felhasználása nélkül, mechanikus összekapcsolással készít épületszerkezeteket. Feladata a belső terek igényes, elegáns kialakítása. Feladataik közé tartozik még a válaszfalak kialakítása szobák vagy termek elválasztásához, falburkolatokkal a nyers beton és tégla felületek elegáns burkolása. Különböző típusú mennyezetek, például lyuggatott, íves, kazettás vagy sima álmennyezetek kialakításával is foglalkoznak. Szárazépítők álpadlót és tűzvédelmi burkolatot is szerelnek igény szerint. Valójában tehát ők alakítják ki a belső terek hangulatos világát az aljzattól az álmennyezetig.

Ezenkívül a szárazépítők gondoskodnak a felületek esztétikájáról is, például simítják és glettelik a falakat. Fontos szerepük van a belső terek kialakításában, és szorosan együttműködnek más szakmákkal, például gépészeti és elektromos szakemberekkel, hiszen fontos, hogy helyet biztosítsanak a gépészeti és elektromos vezetékeknek.